Kaiken kokoiseen yritystoimintaan liittyy tilanteita, joissa tarvitaan oikeudellista asiantuntemusta. Jokapäiväisessä kanssakäymisessä juridista osaamista edellyttävät etenkin erilaisten sopimusten valmistelemiseen, laatimiseen, noudattamiseen ja rikkomuksiin liittyvät tilanteet.
Mitä suuremmasta intressistä on kysymys, sitä tärkeämpää on laatia kaikki sopimukset kirjallisesti. Suullinen sopimus on velvoittavuudeltaan yleensä yhtä sitova, kuin kirjallinenkin sopimus, mutta sen sisältöä voi riitatilanteessa olla hyvin vaikea näyttää toteen. Ensimmäisen yhteistyösopimuksen laatimisen ohella myös jo olemassa olevia sopimuksia muuttavat sopimukset tulisi aina laatia kirjallisesti, sillä näyttötaakka tehdyn sopimuksen muuttamisesta on aina muuttuneeseen sopimussisältöön vetoavalla ja yksimielisen ja yksinkertaisenkin suullisen muutoksen jälkikäteinen toteennäyttäminen on toisinaan pulmallista. On syytä pitää mielessä, että esimerkiksi sukupolvenvaihdos tai muu omistusjärjestely sopimuskumppanissa saattaa helposti johtaa tilanteeseen, jossa suullisen sopimuksen sisällöstä syntyy erimielisyyttä etenkin, jos alkujaan kirjalliselle pohjalle perustettu sopimussuhde alkuperäisten ehtojensa perusteella olisi toiselle sopimuskumppanille merkittävästi muutettua sisältöä edullisempi.
Hyvästä sopimuksesta käy ensinnäkin selkeästi ilmi se, mihin sopimuksella pyritään. Toiseksi tulee tarkasti eritellä se, mitä, milloin ja miten kummankin sopimusosapuolen on suoritettava sopimusvelvoitteensa täyttääkseen. Esimerkiksi arvokkaan irtaimen esineen kaupassa on lisäksi hyvä kirjoittaa selvästi auki se, missä vaiheessa riski kaupan kohteelle sattuvasta onnettomuudesta (ns. vaaranvastuu) siirtyy myyjältä ostajalle. Hyödyllistä on myös jo etukäteen ongelmien varalta sopia siitä, mitä sovittujen velvoitteiden laiminlyönnistä seuraa (mahd. sopimussakko), kuten myös siitä, missä (esim. Suomen Asianajajaliiton sovintomenettelyssä, välimiesoikeudessa tai yleisessä alioikeudessa) sopimusta koskevat riitaisuudet ratkaistaan. Selvää on, että tarvittavan oikeudellisen asiantuntemuksen käyttäminen jo sopimustarvetta kartoitettaessa ja sopimusta laadittaessa on yritykselle huomattavasti edullisempaa, kuin asiantuntijoihin turvautuminen epäselvän sopimuksen aiheuttamia ongelmia selviteltäessä!
Laajemmat kokonaisuudet, kuten yrityksen perustaminen, yhtiömuodon muutos, yrityskaupat sekä yritystoiminnan päättäminen kuuluvat toimistomme palveluihin siinä missä erilaisten sopimusten ja sopimuskokonaisuuksien tarkastaminen ja laatiminenkin. Hoidamme myös saatavien perintään liittyvät asiat, kauppa- ja sopimusriidat sekä yritysten rikosasiat. Halutessanne asiantuntevaa ja luottamuksellista palvelua yritystoimintaan liittyvissä asioissa, ottakaa yhteyttä puhelimitse numeroon 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.