Avioero
Avioliitto päättyy puolison kuoleman tai avioeron johdosta. Hakemusteitse avioero on mahdollista saada heti, mikäli puolisot ovat asuneet erillään kahden vuoden ajan ennen avioerohakemuksen jättämistä käräjäoikeuteen. Muussa tapauksessa puolisoiden yhteinen avioerohakemus käynnistää kuuden kuukauden mittaisen harkinta-ajan, jonka kuluttua avioero voidaan uudesta hakemuksesta myöntää. Toisen puolison yksin jättämä avioerohakemus ei käynnistä harkinta-aikaa heti, vaan sen johdosta käräjäoikeus varaa ensin toiselle puolisolle tilaisuuden lausua kirjallisesti hakemuksesta.
Joko yhteisen tai toisen puolison yksin jättämän ensimmäisen vaiheen avioerohakemuksen käynnistämä harkinta-aika on enintään vuoden mittainen ja mikäli toisen vaiheen avioerohakemusta ei käräjäoikeuteen ennen sen päättymistä toimiteta, ei avioeroa ennen uuden kuuden kuukauden harkinta-ajan kulumista myönnetä, elleivät puolisot samalla ole asuneet kahta vuotta erillään.
Avioeroasian liitännäisenä voidaan käsitellä ja ratkaista myös lasten huoltoon, tapaamiseen ja elatukseen liittyviä vaatimuksia. Avustamme erotilanteissa kokonaisvaltaisesti ja hoidamme niin avioeroasiat kuin lapsia koskevat riitaisuudetkin tarpeen vaatiessa myös tuomioistuimissa. Erityisesti juuri lapsiin liittyvät kysymykset pyrimme mahdollisuuksien mukaan kuitenkin ratkaisemaan sovinnollisesti neuvotellen jo ennen oikeuden istuntoa, koska asian käsitteleminen tuomioistuimessa saattaa entisestään kärjistää vanhempien keskinäisiä välejä ja vaarantaa toimivan yhteistoiminnan jatkossa.
Ositus
Puolisoiden välillä on toimitettava omaisuuden ositus, jos avioliitto on purkautunut tai avioeroa koskeva asia on vireillä ja asianosainen sitä vaatii. Asianosaiset voivat sopia omaisuuden jaosta keskenään. Mikäli tämä kuitenkaan ei onnistu, voi käräjäoikeus hakemuksesta määrätä pesänjakajan jakoa suorittamaan. Ositus on toimitettava samassa järjestyksessä kuin perinnönjako ja siitä on laadittava kirjallinen osituskirja. Pesänjakajan suorittamaa jakoa on mahdollista moittia jättämällä asiaa koskevan moitekanteen käräjäoikeuteen. Moiteaika on kuusi kuukautta.
Ositusta voidaan sovitella, jos se muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua. Tätä harkittaessa tulee erityisesti kiinnittää huomiota avioliiton kestoon sekä puolisoiden toimintaan yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi. Osituksen sovittelua koskeva vaatimus voidaan tehdä joko osituksessa tai osittelun jälkeen.
Silloin, kun kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta toisensa omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijasta omaisuuden erottelu.
Toimistomme avustaa kaikissa osituksen eri vaiheissa. Tarvittaessa haemme käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä ja toimimme myös itse pesänjakajina. Ositusasioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.