Liikennevahinkoja sattuu Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia. Monesti vahingon aiheuttajasta ei ole epäilystä ja mikäli myöskään henkilövahinkoja ei ole syntynyt, ei edes poliisia ole aina tarpeen kutsua paikalle. Aina on kuitenkin syytä kirjoittaa muistiin asiaan osallisten yhteys-, henkilö- ja vakuutustiedot sekä mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot, sillä toisinaan tapahtumahetkellä myönnetty kiistetään myöhemmin ja tapahtumainkulkua ja vastuukysymyksiä joudutaan selvittämään viime kädessä oikeuden istunnossa. Hyödyllistä on myös jo paikan päällä laatia piirroskuva tapahtuneesta.
Moottorikäyttöisen ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneet liikennevahingot korvataan tavallisesti vahingon aiheuttajan pakollisesta liikennevakuutuksesta. Tällaisesta liikennevahingosta tuleekin viipymättä ilmoittaa vahingon aiheuttajan tai epäselvissä tapauksissa molempien asiaan osallisen vakuutusyhtiöön. Liikennevakuutuksesta korvataan miltei kaikki sellaiset henkilö- ja omaisuusvahingot, jotka ovat aiheutuneet kuljetettaessa moottoriajoneuvoa liikenteessä. Esimerkiksi kuormauksen yhteydessä ajoneuvon paikallaan ollessa sattuneita vahinkoja ei korvata. Korvattavien vahinkojen ulkopuolelle on lisäksi erikseen rajattu mm. korvaus kivusta ja särystä silloin, kun aiheutunut vamma on ollut vähäinen. Korvausta voidaan myös alentaa tai se voidaan jättää kokonaankin maksamatta tilanteissa, joissa vahinkoa kärsinyt on itse myötävaikuttanut vahingon syntymiseen esimerkiksi syyllistymällä rattijuopumukseen.
Liikennevahinkojen ohella myös liikennerikokset ovat maassamme erittäin yleisiä. Tyypillisimpiä liikennerikoksia ovat rattijuopumusrikokset sekä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, josta tuomitaan esimerkiksi ylinopeutta ajanut. Rattijuopumuksesta tai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tuomitaan tavallisesti sakkorangaistus, mutta mainittujen rikosten törkeistä tekomuodoista (kuljettajan veren alkoholipitoisuus yli 1,2 promillea tai huomattava ylinopeus) seuraa yleensä ehdollista tai jopa ehdotonta vankeutta. Rattijuopumusrikokseen tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistynyt määrätään lisäksi ajokieltoon, joka voi kestoltaan olla enintään viisi vuotta. Laissa erikseen säädettyjen kriteerien täyttyessä ajokielto voidaan määrätä myös ehdollisena. Tällöin ajo-oikeus tuomioistuimen päätöksestä lukien palautetaan, mutta määrätty ajokielto voidaan panna täytäntöön, mikäli kyseinen henkilö yleensä kahden vuoden mittaiseksi määrätyn koetusajan kuluessa uudelleen syyllistyy vastaavanlaiseen rikokseen.
Liikenneasioihin perehtyneen lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä liikennevahingon tapahduttua, mikäli vahinko ei ole vähäinen ja vastuukysymyksistä ei vallitse yksimielisyyttä. Selvitämme vastuukysymykset Teidän, toisen asiaan osallisen ja vakuutusyhtiöiden välillä ja ajamme asiaanne tarpeen vaatiessa vakuutusyhtiöissä, liikennevahinkolautakunnassa ja tuomioistuimissa. Liikennerikosasioissa laaja seuraamusasteikko sekä rangaistuksen että ajokieltoseuraamuksen osalta aikaansaa sen, että juuri liikenneasioihin perehtyneen asianajajan tai varatuomarin käyttämisestä on monesti paljon apua. Oikeudessa liikenneasioihin perehtynyt avustaja huolehtii puolestanne siitä, että kaikki asian kannalta merkitykselliset seikat esitetään oikeudelle ja syytteessä oleviin epäkohtiin kiinnitetään oikealla tavalla huomiota.
Liikenneasioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.