Kun jonkun epäillään syyllistyneen lailla rangaistavaksi säädettyyn tekoon, käynnistää poliisi esitutkinnan. Esitutkinnassa poliisi selvittää tapauksen taustat ja kuulee mahdollisia epäiltyjä, rikoksen uhreja (asianomistajat) sekä tapahtumien kulusta muutoin mahdollisesti perillä olevia (todistajat). Kaikilla kuulusteltavilla on oikeus käyttää kuulustelussa avustajaa ja kuulustelun voi sen edetessä koska tahansa avustajan paikalle kutsumiseksi keskeyttää, mikäli tilanne kuulustelussa esimerkiksi kehittyy ennalta arvaamattomaan suuntaan.
Avustajan puoleen kääntyminen jo esitutkintavaiheessa on tärkeää etenkin silloin, jos kokee olevansa rikoksesta epäiltynä täysin aiheetta. Tällöin asianajaja tai muu rikosasioihin perehtynyt lakimies pystyy valvomaan epäillyn etua prosessin alusta alkaen ja kykenee huolehtimaan siitä, etteivät esitutkinnassa huomaamatta jääneet seikat tai laiminlyönnit pääse vaikeuttamaan totuudenmukaisen kuvan saamista tapahtumista tulevassa oikeuskäsittelyssä.
Oikeudessa asiantunteva ja rikosasioihin perehtynyt avustaja huolehtii siitä, että kaikki päämiehen asian kannalta merkitykselliset seikat esitetään oikeudelle ja tarvittaessa myös syytteessä oleviin epäkohtiin kiinnitetään oikealla tavalla huomiota.
Epäiltyjen ohella avustamme myös rikosasioiden asianomistajia pitäen huolta siitä, että heidän puolensa asiasta kuullaan ja että asianomistajan oikeus saada kärsimistään vahingoista lain ja oikeuskäytännön mukainen korvaus on turvattu. Jo esitutkintavaiheessa on tärkeää ilmoittaa, että tulee mahdollisesti vaatimaan korvausta kärsimistään vahingoista, vaikka vahingon määrä tai laatu ei vielä täysin olisikaan tiedossa. Mikäli esitutkintapöytäkirjaan ei tule kirjatuksi, että asianomistajalla ainakin saattaa olla asiassa vaatimuksia, ei tuomioistuinkaan tavallisesti asianomistajalta vaatimuksia erikseen ennen oikeuden istuntoa tiedustele. Kun syyttäjä ei aja asianomistajan vaatimuksia oikeudessa, kannattaa vaatimusten haarukoiminen lakia ja oikeuskäytäntöä vastaaviksi ja niiden esittäminen ja perusteleminen oikeuden istunnossa jättää rikosasioihin perehtyneen avustajan tehtäväksi ainakin silloin, kun vahingon aiheutumistapa ja määrä ei ole yksiselitteisesti todennettavissa.
Rikosasioissa niin rikoksesta syytetty kuin asianomistajakin voi saada valtion varoista kustannettua oikeusapua. Oikeusapua myönnetään tuloista ja varallisuudesta riippuen joko omavastuuosuutta vastaan tai jopa täysin ilman omavastuuta. Ainoastaan neljännes väestöstä on tulojen ja varallisuusaseman vuoksi kokonaan oikeusavun ulkopuolella. Palveluihimme rikosasioissa kuuluu myös se, että selvitämme päämiehemme mahdollisuuden saada saamansa oikeudellinen apu kustannetuksi kokonaan tai osittain valtion varoista.
Meillä on pitkä kokemus erilaisten rikosasioiden hoitamisesta niin rikoksesta epäiltyä kuin asianomistajankin puolesta. Ottakaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon 0400-962227 tai sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rikosprosessia, jotta voimme valvoa etuanne alusta alkaen.