Lasten huoltoon ja tapaamiseen liittyvät kysymykset nousevat tavallisesti pinnalle lapsiperheen vanhempien eron yhteydessä ja tämän jälkeen. Lapsen vanhemmat voivat lähtökohtaisesti järjestää lapsen huollon ja tapaamiset haluamallaan tavalla. Vanhemmat voivat sopia, että lapsen huolto toteutetaan kummankin vanhemman toimesta yhteishuoltona. Yhtälailla voidaan sopia siitä, että ainoastaan toinen vanhemmista jatkaa huoltajan tehtävässä yksinhuoltajana. Yhteishuoltomallissa lapsen kanssa asuva vanhempi on ns. lähihuoltaja, joka omaa päätösvallan lapsen arjen pyörittämiseen liittyvissä jokapäiväisissä asioissa. Vanhempien yhteiseen päätäntävaltaan kuuluvat puolestaan mm. passiasiat ja lapsen uskontokunnasta päättäminen. Tapaamisten toteuttaminen lapsen ja eri osoitteessa asuvan vanhemman välillä tulee aina pitää erillään lapsen huollosta, sillä yksinhuoltomallissa lapsi voi tavata huollosta erillään olevaa vanhempaansa yhtä usein tai useamminkin, kuin toisaalla asuvaa yhteishuoltajaansa yhteishuoltomallissa.
Mikäli sopimusta huollon ja tapaamisten järjestämisestä ei saada aikaan, voivat vanhemmat saattaa asian tuomioistuimen päätettäväksi. Tuomioistuimessa lapsen vanhemmat ja muu mahdollinen huoltaja saavat tilaisuuden tulla kuulluiksi. Ennen asian ratkaisemista asiassa hankitaan myös sosiaalilautakunnan olosuhdeselvitys, ellei tätä pidetä ilmeisen tarpeettomana. Sosiaalilautakunta kuulee selvitystä tehdessään sopivalla tavalla myös lasta, jota varsin harvoin kuullaan oikeuden istunnossa. Tuomioistuimessa kysymys on aina tapauskohtaisesta kokonaisharkinnasta, jota ohjaa lapsen etu.
Avustamme Teitä lapsiasioissa jo ennen mahdollista tuomioistuinkäsittelyä sovinnollista ratkaisua tavoitellessanne ja tämän jälkeen tarvittaessa myös oikeuden istunnossa. Pitkä kokemuksemme juuri lapsiin liittyvistä asioista takaa Teille asiantuntevan avun kaikissa huolto- ja tapaamisoikeusasian eri vaiheissa. Lapsiasioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.