Ympäristöoikeus pitää sisällään sekä ympäristön käyttöön että ympäristönsuojeluun liittyvää sääntelyä. Keskeisiä ympäristön käyttöön liittyviä ympäristöoikeuden osa-alueita ovat etenkin kiinteistön muodostaminen (lohkominen, halkominen, tontinmittaus, tilusvaihto ja rasitteet), vesioikeus (vesien käytön säätely), kaavoitus, maan hankkiminen ja omistuksen kirjaaminen (lainhuuto, kiinnitys ja pakkolunastus), rakentaminen (talorakentaminen, vesirakentaminen, tierakentaminen) sekä luonnonvarojen käyttö. Ympäristönsuojelun alle puolestaan luetaan luonnonsuojelu, maisemansuojelu, kulttuuriympäristön suojelu sekä ympäristön pilaamisen torjunta. Esimerkiksi erilaiset maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvät hankkeet omaavat tyypillisesti pitkälle kantavia taloudellisluonteisia sekä viihtyvyyteen liittyviä vaikutuksia. Koska lisäksi alaa sääntelevä normisto on varsin moninaista ja vaikeaselkoista, on ympäristöoikeudelliset erityiskysymykset hallitsevan asiantuntijan puoleen kääntyminen erilaisissa lupamenettelyissä ja valitusasioissa monesti kaukaa viisasta.
Kaavoituksessa on kysymys alueiden ja maankäytön suunnittelusta. Kaava jakaa eri alueet erilaisiin käyttötarkoituksiin ja osoittaa oman tilan mm. asumiselle, elinkeinotoiminnalle ja liikenteelle. On olemassa kolmenlaisia kaavoja. Maakuntakaava ohjaa yleiskaavaa, joka puolestaan on otettava huomioon asemakaavaa valmisteltaessa. Yhdellä alueella on kuitenkin voimassa aina vain yksi kaava, sillä sitova yleiskaava syrjäyttää kyseisen alueen maakuntakaavan ja sitova asemakaava puolestaan yleiskaavan. Kaavoitusmenettelyssä kaikille niille, joiden oikeuksiin tai toimintaan kaava vaikuttaa, annetaan mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun ja tuoda esiin käsityksensä kaavan vaikutuksista.
Uuden rakennuksen rakentamisen ohella myös vähäistä suuremmat korjaus- tai muutostyöt ja rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen edellyttävät rakennusluvan hankkimista. Vähäinenkin rakennushanke edellyttää toimenpideluvan tai ilmoituksen kyseisen kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennuslupaa haetaan kunnalta ja sitä voi hakea rakennuspaikan haltija. Asian vireilläolosta ilmoitetaan myös naapureille ja lisäksi siitä on asianmukaisella tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla.
Uudisrakentamisen yhteydessä kulun järjestäminen kiinteistölle edellyttää usein tietoimitusta, jossa otetaan tietyltä kiinteistöltä alue yleistä tietä varten taikka määritellään tarkemmin jo perustetun tiealueen rajat. Itse toimituksessa maanomistajilla on tilaisuus esittää kantansa asiassa ja vaatia korvausta tiealueeksi muodostettavan alueen luovuttamisesta. Pääsääntönä on, että korvaus vastaa luovutettavan alueen käypää hintaa ja lisäksi maanomistajalla on oikeus vaatia korvausta aiheutuneesta haitasta ja vahingoista.
Hoidamme kaikki ympäristöoikeuden alaan kuuluvat toimeksiannot luotettavasti ja ammattitaidolla ja avustamme Teitä niin lupa-asioita hallinnollisesti eri viranomaisissa käsiteltäessä kuin ympäristöasiaanne tuomioistuimessa käsiteltäessäkin. Olemme hoitaneet menestyksekkäästi lukuisia ympäristöoikeudellisia toimeksiantoja ja avustamme mielellämme Teitä ympäristöasioissa. Ympäristöasioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.