Vahingonkorvausoikeus keskittyy vastuun jakautumiseen vahinkoa kärsineen ja vahinkoa aiheuttaneen välillä. Tavallisesti jokainen joutuu kärsimään omat vahinkonsa, ellei joku toinen ole tahallaan tai huolimattomuudella vahinkoa aiheuttanut tai vahinkojen korvaamisesta ole muutoin esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa sovittu. Ilman oman huolellisuusvelvoitteen laiminlyöntiäkin aiheutuneesta vahingosta saattaa joutua vastuuseen esimerkiksi räjäytystöiden tekijä, jolle tehtävän työn yleisvaarallisen luonteen vuoksi on sälytetty ns. ankara vastuu tai työnantaja, jonka työntekijä on työssään aiheuttanut vahinkoa ulkopuoliselle.
Mikäli vahinkoa katsotaan aiheutetun tahallaan tai huolimattomuudesta on lähtökohtana se, että vahingon aiheuttaja korvaa koko vahingon, eli saattaa vahinkoa kärsineen mahdollisuuksien mukaan siihen asemaan, jossa tämä oli ennen vahingon aiheutumista. Jos vahinkoa kärsinyt on omilla toimillaan edesauttanut vahingon syntymistä, voidaan vahingon aiheuttajan korvausvelvollisuutta alentaa tai se poistaa kokonaan. Korvausvelvollisuutta voidaan myös sovitella, jos se täysimääräisenä olisi osapuolten olosuhteet ja muut seikat huomioiden kohtuuton. Tahallisesti aiheutettujen vahinkojen osalta korvausvelvollisuuden sovitteleminen on vain erityisistä syistä mahdollista. Alaikäisten ja mielenterveysongelmista kärsivien on puolestaan korvattava aiheuttamistaan vahingoista olosuhteet huomioon ottaen kohtuulliseksi katsottava määrä, eli näiden ryhmien osalta korvausvelvollisuus alittaa usein täyden korvauksen määrän.
Asianajajaan tai muuhun vahingonkorvausoikeuteen perehtyneeseen lakimieheen kannattaa ottaa yhteyttä siinä vaiheessa, kun vahinko on syntynyt ja vastuujaosta tai korvattavan vahingon määrästä ei päästä yksimielisyyteen. Toimistomme on hoitanut vahingon korvaamiseen liittyviä toimeksiantoja jo pitkään ja pystymme asiaan perehdyttyämme arvioimaan, onko juuri Teidän tapauksessanne lain ja oikeuskäytännön valossa perusteita vaatia vahingonkorvausta. Tilanteen arvioituamme selvitämme kannaltanne hyväksyttävän sovinnollisen ratkaisun mahdollisuuden ja ajamme tarvittaessa etuanne asiaa tuomioistuimessa käsiteltäessä. Vahingon korvaamiseen liittyvissä asioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.