Kiinteistökauppa
Suurin osa ihmisistä on elämänsä aikana osallisena kiinteistön tai asunnon kaupassa ja suurimmalle osalle ihmisiä kyseinen kauppa on rahassa mitattuna elämän suurin. Selvää on, että elämän suurinta kauppaa harkittaessa ja tehtäessä on syytä noudattaa suurta huolellisuutta.
Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi, joka sitoo vain säädetyllä tavalla tehtynä. Kauppa on tehtävä kirjallisesti ja ostajan ja myyjän tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja. Itse kauppakirjasta on käytävä ilmi mm. luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö sekä kauppahinta. Tämän lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittaneiden läsnä ollessa. Kiinteistön omistajan vaihtuminen kirjataan myöntämällä ostajan saannolle lainhuuto. Lainhuutoa tulee hakea Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.
Mikäli kaupanteon jälkeen käy ilmi, että kiinteistö ei olekaan sellainen kuin oli sovittu, on kiinteistössä virhe. Virhe kiinteistössä voi olla myös esimerkiksi siitä syystä, että sen naapurikiinteistöä käytetään myyjän antamista tiedoista poiketen luvallisesti tavalla, josta aiheutuu ostajalle haittaa. Kiinteistön virheellisyys määräytyy sen mukaan, millainen kiinteistö oli kaupantekohetkellä. Myyjä on vastuussa kiinteistössä tällöin olleesta virheestä, vaikka virhe ilmenee vasta myöhemmin.
Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen tai jopa tehdyn kaupan purkuun, mikäli virhe on ollut olennainen. Ostajalla on myös oikeus saada korvaus hänelle aiheutuneesta vahingosta. Ostaja ei kuitenkaan saa virheenä vedota seikkaan, josta hän on ollut tietoinen tai josta hän olisi saanut tiedon kiinteistön tarkastuksella. Ostaja ei myöskään saa vedota virheenä sellaiseen seikkaan, josta hän ei ole ilmoittanut myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän itse virheen havaitsi tai hänen olisi pitänyt se havaita.
Toimistomme hoitaa kaikki kiinteistökauppaan liittyvät asiat ja avustamme Teitä niin kiinteistökauppaa harkittaessa ja solmittaessa kuin sen mahdollisten jälkiseuraamusten selvittämisessäkin. Kiinteistöasioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.
Rakennusurakat
Etenkin pienrakentamisen osalta asianajajan tai muun rakennusasioihin perehtyneen lakimiehen puoleen kääntymisellä on mahdollista minimoida riskejä, joita kenties ensimmäistä kertaa vastaavanlaisessa hankkeessa mukana olevan rakentajan/rakennuttajan ja esimerkiksi alan hyvin tuntevan urakoitsijan välisen sopimussuhteen tiedollinen epätasapaino väistämättä aiheuttaa. Itse rakennettaessa ongelmatilanteet liittyvät tavallisesti tavaran- ja palvelunhankintaan sekä työsopimussuhteisiin ja rakennutettaessa vastaavasti erilaisten tilaus- ja urakkasopimusten sisältöön ja noudattamiseen. Oman ongelma-alueensa muodostavat myös maanhankintaan ja maanvuokraan liittyvät kysymykset.
Oikeudellisen asiantuntemuksen hyväksikäyttäminen jo käsillä olevan mökki- tai taloprojektin alkuvaiheessa on monesti viisasta, sillä aiheutuneiden vahinkojen korjaaminen on yleensä merkittävästi kalliimpaa, kuin niiden ehkäiseminen ennalta. Tärkein vaihe rakennusmateriaalien tai -urakan tilaamiseen liittyen onkin sopimustarpeen kartoittaminen ja sopimusten laatiminen niin, että sopimusverkko parhaiten vastaa asetettuja tavoitteita ja samalla myös riittävällä tavalla turvaa tilanteen silloin, jos toisen osapuolen suoritus viivästyy tai poikkeaa sovitusta.
Kuluttajansuojalaissa on erikseen säännelty myös taloelementtien kauppaa ja rakennusurakoita koskevat sopimussuhteet elinkeinonharjoittajan ollessa toimeksisaajana ja kuluttajan tilaajana. Esimerkiksi viivästymisen osalta elinkeinonharjoittajan kuluttajalle toimittamat taloelementit katsotaan luovutetuiksi vasta silloin, kun asennustyö on saatettu loppuun, jos elinkeinonharjoittajan on tullut suorittaa kyseinen asennus. Rakennusurakka puolestaan katsotaan luovutetuksi vasta silloin, kun se on suoritettu loppuun ja mahdollisesti sovittu vastaanottokatselmus on toimitettu. Mikäli luovutusajankohtaa ei ole sovittu, tulee luovutuksen tapahtua kohtuullisessa ajassa. Ennen kuin luovutuksen katsotaan tapahtuneen, ovat rakennuselementeistä aiheutuvat kuljetus- ja varastointikulut, kuten myös elementtien mahdollinen vahingoittuminen, lähtökohtaisesti elinkeinonharjoittajan vastuulla. Toisin sopiminen on kuitenkin osittain mahdollista ja kuluttaja-asemassakin oleva tilaaja vastaa aina aiheuttamistaan kustannuksista ja vahingoista. Elinkeinonharjoittajan suorituksen viivästyessä tai ollessa virheellinen, on kuluttajalla lisäksi tietyin edellytyksin oikeus vaatia hinnanalennusta tai jopa purkaa kauppa. Kuluttajalla on myös oikeus vaatia elinkeinonharjoittajalta virheen tai viivästyksen vuoksi vahingonkorvausta.
Hoidamme kaikki rakentamiseen liittyvät toimeksiannot luotettavasti ja ammattitaidolla. Asuinrakentamisen ohella olemme avustaneet mm. laivanrakennukseen liittyvissä sopimuserimielisyyksissä, joten myös laivanrakennusalan tavat ja yleiset sopimusehdot erityisinä ongelmakohtineen ovat meille tuttuja. Kun tarvitset apua ja asiantuntemusta mihin tahansa rakentamiseen liittyen, ota meihin yhteyttä puhelimitse numeroon 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.