Konkurssiin voidaan joko velallisen omasta tai velkojien hakemuksesta käräjäoikeuden päätöksellä asettaa yksityishenkilö, yhteisö, säätiö tai muukin oikeushenkilö, joka ei kykene selviytymään veloistaan. Konkurssissa maksukyvyttömän velallisen toiminta ajetaan alas ja sen koko omaisuus realisoidaan, eli muutetaan rahaksi. Omaisuuden myynnistä saadut varat jaetaan konkurssikustannusten kattamisen jälkeen saatavien mukaisessa suhteessa konkurssivelallisen velkojille.
Mikäli maksukyvytön tai ainakin uhkaavan maksukyvyttömyyden tilassa oleva yritys kuitenkin on toimintansa puolesta elinkelpoinen, eikä menettelyn käynnistämiselle ole tiettyjä laissa erikseen säädettyjä esteitä, voi käräjäoikeus hakemuksesta aloittaa vaikeuksissa olevan yrityksen kohdalla yrityssaneerausmenettelyn. Saneerausmenettely mahdollistaa yritystoiminnan jatkamisen ja siinä yritykselle laaditaan juuri kyseisen yrityksen tilanteen ja ongelmat huomioon ottava saneerausohjelma, jonka läpi käymällä yrityksen tulisi onnistua tervehdyttämään toimintansa pysyvästi.
Yksityishenkilön velkajärjestely on yksityishenkilöille suunnattu menettely, jossa ansaintamahdollisuuksiinsa nähden ylivoimaisen velkataakan kanssa painivat ihmiset voivat pääsääntöisesti viisi vuotta kestävän maksuohjelman mukaiset suoritukset moitteettomasti hoitamalla saada velkojaan anteeksi. Maksuohjelma laaditaan yleensä käräjäoikeuden määräämän puolueettoman selvittäjän toimesta ja siinä määrätty suoritusvelvollisuus myötäilee velallisen ennakoitua ansiokehitystä. Velkajärjestelyssä voidaan järjestellä ainoastaan ennen velkajärjestelyn aloittamista syntyneitä velkoja, joten velkajärjestelyn aikana ja sen jälkeen syntyvät velvoitteet velallisen tulee hoitaa täysimääräisesti.
Konkurssiin ja ulosottomenettelyyn liittyy myös takaisinsaantilainsäädäntö, joka koskee maksuhäiriön kohteena olevan ja ulkopuolisen tahon tekemiä oikeustoimia kriittisenä aikana ennen konkurssin tai ulosottomenettelyn alkamista. Sinänsä laillinen oikeustoimi voi johtaa omaisuuden siirtymiseen velkojien ulottumattomiin tai se voi suosia jotakin velkojaa. Takaisinsaannilla voidaan tällainen omaisuus palauttaa konkurssipesään tai velkojen maksuun ja näin saattaa velkojat tasapuoliseen asemaan.
Toimistomme kartoittaa eri vaihtoehdot Teidän tilanteessanne. Avustamme Teitä asiaa tuomioistuimessa tai ulosottovirastossa käsiteltäessä. Insolvenssioikeuteen liittyvissä asioissa meidät tavoittaa puhelimitse numerosta 0400-962227 tai suoraan sähköpostitse risto.villa@villalaw.fi.